کلاستور
کلاستور
آموزش حافظ خوانی در 10 گام

آموزش حافظ خوانی در 10 گام

حافظ خوانی از روزگاران کهن تاکنون یکی از سنت‌های شیرین و زیبای ایرانیان بوده است. شعرهای حافظ از دیرباز مونس و گرمابخش خانه‌های ایرانیان بوده است. در شب یلدا، عید نوروز و دیگر دورهمی‌های خانوادگی و دوستانه مردم کشور ما، تفال به دیوان حافظ یکی از لذت‌بخش‌ترین آداب و رسوم محسوب می‌شده است.

شعر حافظ قندی است که تلخی روزگار را به شیرینی مبدل می‌سازد. آموزش آنلاین حافظ خوانی زمزمه عشق را در خانه و جمع خانوادگی شما طنین‌انداز می‌کند و با آموزش حافظ خوانی به کودکان آن‌ها را با ادبیات غنی و پربار ایران آشنا خواهید کرد. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا به بررسی آموزش حافظ خوانی با تفسیر بپردازیم.

حافظ خوانی چیست؟

حافظ خوانی از دیرباز در میان ایرانیان رواج داشته است. شما نیز در دورهمی‌های خانوادگی و دوستانه خود در عید نوروز، شب یلدا و دیگر مناسبت‌‌ها تجربه حافظ خوانی در کنار پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌های خوش ذوق خود را داشته‌اید. حافظ از بزرگترین شعرای پارسی گوی ایرانی به شمار می‌آید که کتاب شعر وی با عنوان دیوان حافظ مشتمل بر 495 قطعه، قصیده، غزل و رباعی است. خواجه شمس‌الدین محمد شیرازی، به این علت به حافظ تخلص یافته است که حافظ قرآن بوده است. شعر حافظ غنی از تعابیر عاشقانه و عارفانه و سرشار از مفاهیم بلند و عمیق است.

آموزش حافظ خوانی برای نوجوانان یکی از رسالت‌هایی است که ما به‌عنوان یک ایرانی برای حفظ فرهنگ و ادبیات دیرینه سرزمین خود بر عهده داریم. با پیشرفت تکنولوژی و نقش پررنگ دنیای مجازی در زندگی امروز، باید به دنبال یافتن راه‌کاری جدید برای حفظ فرهنگ و ادبیات کشور خود و جایگزین کردن آن، با مفاهیم مبتذل و بی‌معنای مرسوم در دنیای مجازی باشیم.

آموزش حافظ خوانی یکی از استفاده‌هایی است که می‌توانید از فضای مجازی به بهترین شکل ممکن داشته باشید. در حال حاضر بسیاری از افراد زمان زیادی را در طول روز صرف استفاده از فضای مجازی می‌کنند و بهره‌بردن از این فضا و زمان برای انتقال مفاهیم پربار و غنی بهترین راهکار برای از بین بردن تاثیرات منفی آن است.

آموزش حافظ خوانی در 10 گام

آموزش حافظ خوانی در 10 گام

آموزش غزل خوانی حافظ یک مهارت شیرین و جذاب است که اول از همه فواید آن روح شما را جلا می‌دهد و زنگارها را از قلب و ذهن شما می‌زداید. برای آموزش حافظ خوانی طی کردن 10 گام زیر ضروری است و شما را در نیل به این هدف یاری خواهد داد. با ما همراه باشید تا به بررسی این تک تک این گام‌ها بپردازیم.

 1. انتخاب متن خوانا

برای آموزش شعر خوانی حافظ بهتر است به دنبال نسخه‌هایی از دیوان حافظ بگردید که حروف تایپی و درشت دارند. با وجود این که خوشنویسی یک هنر ملی ایرانی به شمار می‌آید؛ اما برای خواندن لغات غیرمعمول یا دشوار بهتر است، ابتدا از نسخه‌های تایپ شده آن بهره ببرید. در نهایت پس از تسلط بر حافظ خوانی می‌توانید نسخه‌های نستعلیق را جایگزین کنید.

2. جریان خواندن را قطع نکنید

به خاطر متوجه نشدن معنی و مفهوم یک یا دو کلمه جریان خواندن را متوقف نکنید. در حین خواندن یک غزل از حافظ خواهید توانست مفهوم آن را به خوبی متوجه شوید و ندانستن مفهوم یک یا دو واژه مشکل چندانی ایجاد نخواهد کرد.

3. یافتن ریتم متن

با پیدا کردن ریتم و وزن شعر درمی‌یابید که کجا باید خواندن را متوقف کرده و مکث کنید. با خواندن یک یا دو بیت از شعر ریتم آن را پیدا کرده، سپس بازگردید و آن را به شکل صحیح بخوانید.

4. توجه به ترکیب کلمات

با فهمیدن ترکیب کلمات و معانی آن‌ها در کنار هم می‌توانید قدرت صحیح خواندن خود را تقویت کنید. لازم نیست درک عمیق و عارفانه‌ای از کلمات داشته باشید؛ تنها کافی است تشبیهات و استعارات زیبای شعر حافظ را درک کنید.

استفاده از فایل ‌های صوتی حافظ خوانی

5. استفاده از فایل ‌های صوتی حافظ خوانی

فایل‌های صوتی حافظ خوانی از اساتیدی چون علی موسوی گرمارودی، شاملو و… در اینترنت قابل دانلود هستند. این فایل‌ها را در گوشی خود ذخیره کرده و آن‌ها را مدام با هندزفری گوش کنید. با دانلود آموزش حافظ خوانی می‌توانید این مهارت را در خود تقویت کنید و از آن لذت ببرید.

6. پیدا کردن کلید ورود به دنیای دیوان حافظ

اجزای یک شعر، اثر هنری یا داستان پیرامون یک محور مرکزی چیده می‌شوند. برای ارتباط گرفتن با یک اثر باید این نقطه را پیدا کرد. پس از یک دوره روخوانی می‌توانید برگردید و مجددا آن را مرور کنید تا بتوانید این شاه بیت را پیدا کنید.

7. تعمیم دادن شعر به داستان و احوالات شخصی

برای برقراری ارتباط بیشتر و موثر با شعر، می‌توانید آن را به حالات شخصی و چیزهای آشنا تعمیم بدهید. شعر حافظ این قابلیت را دارد که برای هر بیت از آن تفسیر و تاویل ویژه‌ای بیابید.

8. در معنای ابیات تامل کنید

غزل‌ها و ابیات حافظ چند لایه و پرمعنا هستند. هر فرد باتوجه‌به طرز فکر خود می‌تواند برداشت‌های متفاوتی از سخن حافظ داشته باشد. با چند بار خواندن و تکرار ابیات حافظ می‌توانید از آن لذت ببرید و به مفاهیم جدیدی دست یابید.

9. به کار بردن ابیات شعر حافظ در محاوره‌های روزانه

به کاربردن شعر حافظ در محاورات روزانه و در خلال صحبت با دیگران یکی از موثرترین راه‌ها برای لذت بردن از این اشعار است. با این کار سخنان شما برای دیگران جذاب‌تر خواهد بود.

10. استفاده از تصحیح‌ های مختلف دیوان حافظ

پس از درک درست از شعر حافظ و معانی پشت هر بیت می‌توانید با مراجعه به تصحیح‌‌های مختلف کتاب به فهم بیشتر و کشف لایه‌های پنهان شعر حافظ دست یابید. در بین تصحیح‌های دیوان حافظ این دو تصحیح از مقبولیت بیشتری برخوردار هستند:

  • تصحیح هـ ا. سایه؛ چاپ اول 1372 از نشر کارنامه
  • تصحیح سلیم نیساری؛ چاپ اول ،سومین ویرایش سال 1387 از انتشارات سخن

فواید آموزش حافظ خوانی

فواید آموزش حافظ خوانی

آموزش حافظ خوانی در خانه فواید بسیاری دارد. از جمله این فواید می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

 1. تقویت حافظه

شعر همانند فراگیری یک زبان جدید به شما اجازه نخواهد داد که به‌راحتی دچار فراموشی شوید. شعر همانند تصویر عمل می‌کند و تصویرها بهتر از متن‌ها در ذهن مخاطب ثبت خواهند شد. حالت موزون اشعار موجب می‌شود که مفهومی یکپارچه و زیبا در ذهن نقش ببندد. خواندن اشعار مختلف حافظه بلند مدت را تقویت می‌کند.

2. تقویت دامنه لغات

خواندن شعر حافظ شما را وا می‌دارد که به دنبال یافتن مفهوم واژه‌هایی بروید که معنای آن را بلد نیستید. این کار دامنه لغات شما را افزایش می‌دهد و به طبع بر صحبت‌ کردن شما تاثیر مثبت خواهد داشت. بنابراین شعرخوانی قدرت بیان شما را افزایش می‌دهد. همچنین خواندن این شعرها قدرت تحلیل بیشتری از مسائل به شما می‌دهد.

3. تسکین و آرامش روحی

پناه بردن به دنیای شعر یک راه عالی برای فرار از دغدغه‌ها و مشکلات زندگی و دستیابی به آرامش و تسلی است. شعر حافظ به شما این امکان را می‌دهد که از افسردگی و غم نجات یابید و پنجره‌ای رو به تمام جهان را به روی شما می‌گشاید.

آموزش حافظ خوانی برای کودکان

آموزش حافظ خوانی به کودکان یک راهکار مفید برای ایجاد پیوند بین نسل جدید و فرهنگ و ادبیات کهن ایرانی است. با پیشرفت تکنولوژی و دنیای مجازی این گسستگی فرهنگی بیش از پیش زندگی انسان امروز را تهدید می‌کند؛ اما آموزش حافظ خوانی کودکان این پیوند را دوباره احیا می‌کند. از جمله فواید آموزش حافظ خوانی برای کودکان آشنایی آن‌ها با ادبیات و مفاخر ادبی کشور، تقویت دامنه لغات و قدرت بیان، افزایش حافظه و تقویت آن و… است.  

حافظ خوانی با تفسیر

حافظ خوانی با تفسیر

دیوان یا غزلیات حافظ شامل 495 شعر از اشعار حافظ شاعر بزرگ قرن هشتم است که شامل اشعار تماما فارسی، یک غزل عربی و اشعار ترکیبی فارسی و عربی است که به آن ملمع گفته می‌شود. این اشعار در قالب شعری غزل، قطعه، قصیده، مثنوی و رباعی سروده شده‌اند؛ اما سهم بیشتر آن‌ها غزل است. معتبرترین نسخه از کتاب حافظ به تصحیح قزوینی و غنی نگاشته شده است.

تفسیر اشعار غنی و پربار حافظ شیرازی می‌تواند معانی عمیق و پنهان در پس هر بیت را آشکار سازد. به همین علت حافظ خوانی با تفسیر یک مهارت و دانش جذاب است که دریچه‌ای نو به دنیای حافظ را به روی فرد می‌گشاید.

جمع‌بندی

خواجه شمس الدین محمد شیرازی متخلص به حافظ یکی از بزرگترین شعرای پارسی گوی ایرانی است که در قرن هشتم می‌زیسته است. کتاب شعر این شاعر بزرگوار مشتمل بر 495 قطعه، قصیده، غزل و رباعی است. حافظ خوانی یکی از سنت‌های دیرینه ایرانیان است و آن‌ها حافظ را لسان‌الغیب می‌دانند. آموزش حافظ خوانی از دیرباز تاکنون در میان ایرانیان رواج داشته است و امروزه نیز با استقبال خوبی از سوی کودکان و نوجوانان مواجه شده است.

اگر شما هم صاحب کسب‌وکاری هستید یا دوره‌های آموزشی ویژه‌ای دارید، می‌توانید برای افزایش فروش و رونق کسب و کارتان آگهی خود را در وب‌سایت کلاستور ثبت کنید. کلاستور این فرصت را برای شما عزیزان فراهم آورده است که با معرفی کسب و کار خود به علاقمندان و مشتریان آن، جایگاهتان را در بازار ارتقا بخشیده و برندتان را به دیگران بشناسانید. برای کسب اطلاعات بیشتر برای نحوه ثبت آگهی به صفحه تماس با ما مراجعه نمایید.

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط