کلاستور

آموزش پخت سمنو

وبلاگ

۲۳ بهمن ۱۴۰۳ 43 بازدید
کلاستور
آموزش پخت سمنو

آموزش پخت سمنو

پختن سمنو قدمت بسیار طولانی دارد. در عیدها و مراسم‌های ملی و مذهبی در کشورهای مختلف مانند ایران، ازبکستان، قرقیزستان، تاجیکستان و… پخته می‌شود. همچنین سمنو به عنوان یکی از نمادهای اصلی سفره هفت سین شناخته می‌شود. سمنو را برای ایام دهه فاطمیه نیز می‌پزند. برای تهیه سمنو لازم است که آموزش پخت سمنو را بیاموزید.

در دوره آموزش درست کردن سمنو، با طرز تهیه سمنو خوشمزه آشنا می‌شوید و می‌توانید برای دیگران سمنو بپزید. سمنو به عنوان سمبل خیر و برکت در سفره هفت سین گذاشته می‌شود. به همین دلیل دانستن نکات پخت سمنو اهمیت زیادی دارد. در این مقاله از مجموعه مقالات وب‌سایت کلاستور، طرز تهیه سمنو را بیشتر بررسی می‌کنیم.

سمنو چیست؟

سمنک یا سمنو یک خوراکی چسبنده و شیرین به رنگ قهوه‌ای است. این دسر در عید نوروز استفاده بیشتری دارد. رنگ سمنو مشابه حلوا است؛ ولی رقیق‌تر است. این دسر نوروزی معمولا با آرد و جوانه گندم درست می‌شود. سمنو یکی از سین‌های سفره هفت سین ایرانیان است. شیرینی این دسر طبیعی بوده و برای درست کردن آن از شکر استفاده نمی‌شود. سمنو در سفره هفت سین نماد قدرت است.

چرا در سفره هفت سین سمنو می گذارند؟

چرا در سفره هفت سین سمنو می گذارند؟

سمنو مانند سفره هفت سین، استعاره‌ای از زندگی ما است. به علت این‌که سمنو با گندم درست می‌شود، بسیاری از افراد بر این باور هستند که سمنو نماد خیر و برکت است. برخی دیگر بر این باورند که سمنو نمادی از قدرت و برازندگی در زندگی انسان‌ها است. سین چهارم سفره هفت سین، سمنو است. یادگیری آموزش پخت سمنو برای قرار دادن آن در سفره هفت سین بسیار اهمیت دارد.

این دسر خوشمزه مظهر صبر، مقاومت و قدرت است. قرار دادن سمنو در سفره هفت سین یادآوری می‌کند که انسان باید در زندگی خود قدرت خویش را حفظ کند و توانایی لازم برای روبه‌رو شدن با دشواری‌ها را داشته باشد. سمنو یک دسر بسیار مقوی است که از آرد و گندم درست می‌شود. در آموزش پخت سمنو با تمام نکات مربوط به خوشمزه‌تر شدن آن آشنا می‌شوید. این دسر سرشار از ویتامین E و مواد مغذی است. طرز تهیه سمنو خوشمزه کمی دشوار است. به همین دلیل برای پختن سمنو باید از دوستان و همسایگان کمک بگیرید.

آموزش پخت سمنو در خانه

یکی از دسرهای سنتی و خوشمزه ایرانی، سمنو است. تهیه سمنو برخلاف سایر دسرها به زمان زیادی نیاز دارد. معمولا این دسر را برای سفره هفت سین در عید نوروز درست می‌کنند. با یادگیری آموزش پخت سمنو می‌توانید سمنوی هفت سین را خودتان درست کنید. برخی از افراد از سمنو به عنوان غذایی سبک یا یک غذای کمکی استفاده می‌کنند. در برخی از دوره‌های آموزش پخت نان و شیرینی، به پختن سمنو نیز اشاره می‌شود.

مواد لازم برای درست کردن سمنو: گندم کامل، آرد گندم و آب

1. نخستین مرحله

در مرحله اول باید گندم را تمیز و قسمت‌های اضافی آن را جدا کنید. بعد از این کار باید گندم را با آب سرد بشویید. پس از شستن گندم به صورت کامل، باید آن‌ها را به مدت 2 روز درون آب سرد قرار دهید. آب باید به میزان 1 الی 2 انگشت روی گندم را بپوشاند. در این روز باید 3 نوبت آب گندم را عوض کنید تا بو نگیرد. بعد از گذشت 2 روز، سفید شدن سر گندم‌ها را مشاهده می‌کنید. اکنون مرحله اول از آموزش پخت سمنو را پشت سر گذاشته‌اید.

2. مرحله دوم

در گام بعدی باید گندم‌ها را آبکش کنید و مجددا آن‌ها خوب بشویید. بعد از شستن گندم‌ها باید آن‌ها روی یک پارچه تمیز پهن کنید و روی گندم‌ها را با پارچه مرطوب بپوشانید. لازم است که 48 ساعت دیگر تا جوانه زدن گندم‌ها صبر کنید. مهم‌ترین نکته در این مرحله، مرطوب نگه داشتن پارچه روی گندم‌ها است. برای این کار باید روزی 3 الی 4 مرتبه روی پارچه آب اسپری کنید.

در طرز تهیه سمنو خوشمزه، پارچه نباید بیش از اندازه مرطوب شود؛ زیرا رطوبت زیاد باعث ترشیدگی جوانه‌های می‌شود. در آموزش پخت سمنو می‌آموزید که نیازی به استفاده از شکر نیست و شیرینی سمنو از جوانه گندم حاصل می‌شود. درواقع وقتی گندم‌ها جوانه می‌زنند، شیرین می‌شوند.

مرحله سوم در آموزش پخت سمنو

3. مرحله سوم در آموزش پخت سمنو

اکنون باید گندم‌ها با فشار ملایم شسته شوند. اگر فشار آب زیاد باشد، جوانه‌های گندم آسیب می‌بینند. بعد از این کار باید جوانه‌ها را در آبکش نگه داشته و روی آن‌ها را با پارچه لطیف بپوشانید. لازم است که این پارچه همیشه مرطوب باشد. جوانه‌های گندم باید 2 الی 3 روز در این حالت باشند. در این مدت روی پارچه را چندین مرتبه آب بگیرید تا آب از سوراخ‌های آبکش رد شود. با این کار پارچه بوی نامطبوع نمی‌گیرد.

هنگامی که جوانه‌های گندم قد کشیدند؛ اما هنوز سبز نشده‌اند و از پارچه بیرون نیامده‌اند، برای پختن سمنو آماده هستند. فراموش نکنید در صورتی که گندم‌ها سبز و بلند شوند و از پارچه بیرون بیایند، شیرینی سمنو کم می‌شود و مزه آن به سمت تلخی می‌رود. رشد جوانه گندم تا زمان سبز نشدن آن، یکی از نکات آموزش پخت سمنو خوشمزه و شیرین است. یکی دیگر از نکات پخت سمنو این است که اندازه جوانه‌های گندم باید کمی بلندتر از دانه‌های گندم باشند.

4. مرحله چهارم

در این مرحله از آموزش پخت سمنو باید جوانه‌ها را زیر آب گرفته و خوب بشویید. بعد از شستن جوانه‌ها، آن‌ها را تکه تکه کنید. گندم‌های جوانه زده را باید به همراه مقداری آب گرم در میکسر به خوبی میکس کنید. اگر از چرخ گوشت استفاده می‌کنید، باید 2 بار جوانه‌ها را چرخ کنید.

در نهایت کمی آب به جوانه‌ها اضافه کنید تا شیره آن‌ها به صورت کامل بیرون بیاید. با اضافه کردن کمی آب به تفاله‌ها، همه شیره‌های گندم جدا می‌شوند. در آخر شما یک ظرف تفاله و یک ظرف مایه سفید جوانه گندم دارید. بعد از جداسازی شیره باید آن را از صافی رد کنید تا کاملا صاف شود.

5. مرحله پنجم

اکنون باید شیره گندم را به آرامی روی آرد گندم بریزید و هم بزنید. باید یک خمیر صاف حاصل شود؛ به گونه‌ای که روان باشد و با ملاقه به راحتی برداشته شود. اکنون قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید و دائما هم بزنید. هم زدن را تا جایی ادامه دهید که مانند حلوا شود. بعد از این‌که مخلوط شبیه حلوا شد، کمی آن را تفت دهید. برای تفت دادن نیازی به اضافه کردن روغن یا شکر ندارید.

اکنون نوبت اضافه کردن آب است. در این مرحله از آموزش پخت سمنو باید آب را به آرامی به مخلوط اضافه کنید و در حین اضافه کردن آب، آن را هم بزنید. بعد از اضافه کردن آب حرارت را کم کرده و سمنو را هم بزنید تا ته نگیرد و هم زدن را تا زمانی ادامه دهید که غلیظ شود.

6. آموزش پخت سمنو؛ مرحله ششم

هنگامی که غلظت سمنو مانند فرنی شد، یک شعله پخش کن زیر قابلمه قرار دهید و در قابلمه را با دم کنی بپوشانید. برای بهتر شدن رنگ سمنو باید انجام دهید. سمنو باید یک ساعت دم بکشد. در این زمان دو یا سه مرتبه سمنو را هم بزنید تا ته نگیرد. در نیم ساعت آخر دم کشیدن سمنو، طبق رسوم قدیم چند عدد گردو یا بادام با پوست را داخل سمنو بیاندازید. هنگام تقسیم کردن سمنو در ظرف هر کسی که گردو و بادام بود، برایش شگون دارد.

طرز تهیه سمنو آسان

اگر می‌خواهید سمنوی سفره هفت سین را خودتان درست کنید، پیشنهاد می‌شود به‌جای درست کردن سمنو به روش سنتی، سمنو را در عرض چند ساعت درست کنید. آموزش پخت سمنو در مدت زمان کوتاه تفاوت‌هایی با طرز تهیه سمنو خوشمزه به روش سنتی دارد. این نوع سمنو به همراه آرد سبوس‌دار و بدون جوانه گندم درست می‌شود. طعم و مزه این نوع سمنو بهتر از سمنوهای بازار است.

برای درست کردن این نوع سمنو ابتدا باید مواد اولیه را تفت دهید. آرد را در قابلمه با حرارت ملایم تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود و رنگ آن به رنگ کرمی تغییر کند. دقت کنید که آرد نسوزد. بعد از تفت دادن باید شکر اضافه کنید و 2 الی 3 دقیقه دیگر تفت دهید. آب را به تدریج به مخلوط آرد و شکر اضافه کنید و همزمان با اضافه کردن به آرامی هم بزنید. با این کار گلوله‌های آرد باز می‌شوند. در مرحله آخر دارچین اضافه کنید.

20 الی 25 دقیقه دیگر قابلمه باید روی حرارت باشد تا سمنو به غلظت دلخواه برسد. در 5 دقیقه آخر پخت سمنو می‌توانید به ان خلال بادام اضافه کنید. اکنون سمنوی شما آماده است. برای تزئین کردن آن می‌توانید از پودر نارگیل و یا خلال بادام استفاده کنید. طرز تهیه سمنو فوری با تهیه سمنو به روش سنتی متفاوت است و به زمان کمتری نیاز دارد.

طرز تهیه سمنو سنتی

طرز تهیه سمنو سنتی

یکی از دسرهای قدیمی و محبوب ایرانی، سمنو است. این دسر بدون اضافه کردن هیچ نوع مواد شیرین کننده‌ای، دارای طعم شیرین است. این دسر لذیذ دارای مقدار زیادی از ویتامین E است. ویتامین E برای سلامتی و شادابی پوست بسیار مفید است. مواد مورد نیاز برای تهیه سمنو خوشمزه به روش سنتی عبارتند از: بادام با پوست، آرد گندم سبوس‌دار، گندم و آب.

آموزش کامل پخت سمنو

اگر قصد درست کردن سمنو را دارید، باید از 3 روز قبل گندم را در آب خیس کنید و در طی این سه روز چند نوبت آب آن را عوض کنید. هنگامی که گندم جوانه زد باید آن را از آب خارج و داخل پارچه خیس و تمیز بریزید و صبر کنید تا جوانه‌های گندم کمی بلند تر شوند. باتوجه‌به آموزش پخت سمنو، بعد از این‌که جوانه‌ها کمی بلندتر شدند، باید آن را در چند سینی پهن کنید و پارچه نم‌دار روی آن‌ها قرار دهید تا زمانی که گندم‌ها ساقه نقره‌ای بزنند.

هنگامی که گندم به این مرحله رسید باید آن را به خوبی چرخ کنید. سپس مقداری آب به گندم‌ها اضافه کنید. پس از مخلوط شدن باید گندم‌ها را از صافی رد کنید تا شیره گندم در بیاید. در این مرحله باید آرد را در قابلمه کمی تفت دهید و شیره گندم را آرام آرام به آن اضافه کنید تا آرد در شیره گندم حل شود و مایع رقیقی به دست آید.

با قرار دادن قابلمه روی حرارت باید مایع را مدام هم بزنید تا به جوش آید و کم کم غلیظ شود. زمانی که مایع به شکل حلوا شد آن را کمی تفت دهید. سپس مقداری آب سرد به سمنو اضافه کنیدتا سمنو خوشرنگ‌تر شود. سپس سمنو را به مدت 30 دقیقه دم کنید. استفاده از خلال بادام و پسته به علاقه شما بستگی دارد. شیرینی سمنو از شیره گندم است و برای شیرین کردن آن اصلا نباید از شکر استفاده کنید.

آموزش پخت سمنو نذری

بسیاری از افراد نذری سمنو دارند. در ایام فاطمیه نیز به عنوان نذری سمنو می‌پزند و آن را بین مردم پخش می‌کنند. مراحل پخت سمنو نذری با مراحل درست کردن سمنوی شب عید هیچ تفاوتی ندارد و برای درست کردن آن به کمک دیگران نیاز دارید. پختن سمنو کمی دشوار است و امکان درست کردن آن به تنهایی وجود ندارد. شستن و جوانه زدن گندم تا اندازه مورد نظر به دقت زیادی نیاز دارد. در آموزش دسرها و آموزش پنکیک، برخی از اساتید آموزش پخت سمنو را نیز ارائه می‌کنند.

جمع‌بندی

سمنو یک دسر بسیار خوشمزه و مقوی است که از جوانه گندم، آب و آرد تهیه می‌شود. بدون آموزش پخت سمنو نمی‌توانید یک سمنوی خوشمزه درست کنید. طرز تهیه سمنو خوشمزه کمی دشوار است و به دقت زیادی نیاز دارد. برای درست کردن سمنو باید از دیگران کمک بگیرید؛ زیرا نمی‌توانید به تنهایی آن را درست کنید. رعایت نکات پخت سمنو به شما کمک می‌کند تا یک سمنوی خوشمزه و خوشرنگ داشته باشید.

مجموعه کلاستور شرایطی را برای مدرسان فراهم کرده است که بتوانند دوره‌های آموزشی خود را در اختیار علاقه‌مندان قرار دهند و همچنین کسب و کارشان را گسترش دهند. آگهی‌های آموزشی گوناگونی را می‌توانید در قسمت آگهی‌های ویژه مشاهده کنید.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *